Rudy Giuliani esete a Twitterrel
2018. december 06. írta: Geek Peet

Rudy Giuliani esete a Twitterrel

Történetünk 2017-ben kezdődik, mikor is Donald Trump Rudy Giuliani ex New York-i polgármestert és elnök-jelölt aspiránst nevezte ki kiberbiztonsági tanácsadójának. Hogy mennyire volt szakmai alapú a döntés? Mutatom.

johnson-wang-515995-unsplash.jpg

A multifunkciós Giuliani Trump ügyvédjeként egyébként rendszeresen nyilatkozik és foglal állást jogi és egyéb kérdésekben is, s nemrég Twitteren próbálta Trumpot védeni az alábbi posztban:

 twitter1.png

A szöveg annyira nem is lényeges, pontosabban fogalmazva engem nem érdekel, Robert Mueller különleges ügyész vezette nyomozásával kapcsolatos, akit egyébként előszeretettel szokott ekézni, de mi a szöveg helyett figyeljünk inkább az első mondat végére, ahol egy első pillantásra ártalmatlannak tűnő helyesírási hibát, illetve ezzel egy időben egy zsír új weboldalra vezető linket találunk.

A közhiedelemmel ellentétben nem kell sok szabadidő ahhoz, hogy valaki gyorsan lecsapjon egy még szabad domain névre és utána létrehozzon rajta egy statikus weboldalt, gyakorlottság sem nagyon kell hozzá, add és vedd 10 perc alatt megvan, és ebben már benne egy jól megérdemelt kávé is. Úgyhogy cseppet sem meglepő módon jött is egy leleményes Reddit-felhasználó, akinek nem épp a szíve csücske Trump, és létrehozott egy rém egyszerű oldalt az alábbi szöveggel:

 g20.PNG

A címsor: Donald J. Trump az országunk árulója.

A szöveg mellett még egy Redditre vezető linket tett ki, ami a Trump elleni nyomozással kapcsolatos threadhez vezet – de ez a része tényleg tök lényegtelen jelenleg.

Ugorjunk az időben pár napot, és jött is az alábbi bejegyzés Twitteren a kiber-szakértőtől:

 twitter2.png

 

Ezt viszont már kénytelen vagyok lefordítani, mert másképp nem lehet átadni azt a mélyről fakadó ostobaságot, ami ebből a tweetből árad:

A Twitter hagyta, hogy valakik egy gusztustalan elnökellenes üzenetet helyezzenek el a szövegemben. Később is ugyanúgy feltűnt – pont szóköz nélkül –, de akkor nem történt semmi. Senki ne mondja nekem, hogy nem fújnak egy követ a Trump-ellenesekkel. Ugyanez igaz a Time Magazine-ra is. MÉLTÁNYOSSÁGOT

Ennyifelmondokbaszdmeg.

 

Hol cseszte el Giuliani?

A helyesírás szabályainak megfelelően a mondat végét jelző írásjel után szóközt kellene tennünk, de Giuliani ezt elmulasztotta, így történhetett, hogy sikerült összehoznia egy hivatkozást.  

A hivatkozásokról csak annyit, hogy ezek elérési utak, amikre ha rákattintunk, akkor weboldalak jöhetnek be, ilyenek a www.facebook.com, vagy a https://www.youtube.com/ , be lehet őket ágyazni, hogy szabadon választott szövegnek látszódjanak, meg sokszor nincs is szükség a www-re vagy a https-re, mint pl. a g-20.in esetén sem. A Twitterhez hasonlóan sok más weboldal is úgy került beállításra, hogy ha hivatkozáshoz hasonló sorokat talál, akkor automatikusan linket csinál belőlük megkönnyítve ezáltal a nyitott és gyors információ-áralmást.Tehát nem, nem curry-szagú fogatlan indiai informatikusok ülnek ott, és firkálják át ezeket, hanem automatikusan megtörténik – ez a 2018 egy ilyen világ, lassan mindent robotok csinálnak. 

Ahogy Giuliani későbbi tweetjében írja, a szövegben nem csak egy helyen nem tett szóközt a pont után, ott mégsem kreált a szövegből hivatkozást a Twitter. Hát persze, mert .either végződésű domain nincsen (de lehet, hogy nemsoká azt is létrehozza valaki), .in végű viszont van, méghozzá Indiáé (ahogy a miénk a .hu, az EU-é a .eu, a szlovákoké a .sk és még sorolhatnám) és ráadásul még ismert is és a Twitter is felismerte.

Hát így lett a csokápik, a többi már történelem. 

Az igazi probléma persze nem a tudatlanságnál, hanem ott kezdődik, hogy Giulianinak kiberbiztonsági tanácsadóként tisztában kellene lennie ilyen alapvetésekkel, mint pl. hogy működik az a social media felület, amit napi szinten használ, vagy ha ő nem, legalább lenne ott mellette valaki, aki ért is hozzá és szól neki. De minthogy ez vagy nem történt meg, vagy annyira fafejű, hogy nem hallgat a szép szóra, ahelyett, hogy törölné a hülyeségét, hagyja, hogy a Twitter-népe tovább alázza.

Hát ezért kellene mindenki mellé egy jól bejáratott nyelvtannáci, hogy segítsen elkerülni az ehhez hasonló kínos eseteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr5514443538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása