Tisztogat a Facebook
2019. március 09. írta: Geek Peet

Tisztogat a Facebook

james-pond-191811-unsplash.jpg

Kép: Unsplash

Nemrég adta hírül a Facebook a hivatalos oldalán, hogy számos oldalt, csoportot és felhasználói fiókot tiltott a napokban a Facebookról és Instagramról egyaránt, a megfogalmazásuk szerint „hiteltelen viselkedés” miatt. Két külön országig, nevezetesen Nagy-Britanniáig és Romániáig követték vissza a szálakat, s bár a két hálózat között nem találtak összefüggést, a módszerek több ponton egyezést mutattak.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy felkutassuk és megállítsuk ezt a fajta viselkedést, mivel nem szeretnénk, hogy a szolgáltatásainkat mások manipulálására használják. Ezeket az oldalakat a viselkedésük, nem pedig az általuk posztolt tartalom alapján töröljük. Az ezen tevékenységek mögött álló emberek minden esetben összedolgoztak egymással és ál felhasználói fiókokat használtak a megtévesztéshez, tehát ez alapján jártunk el.

A Facebook azt is állítja egyébként, hogy bár folyamatosan próbál megszabadulni a fentihez hasonló tartalmaktól, de nagyban akadályozza őket a felelősök elhivatottsága és kedvező anyagi helyzete, amivel a tevékenységüket finanszírozzák.

A brit szál

Az angoloknál végzett kutatásuk után 23 oldalt, 74 Facebook fiókot, 5 csoportot és további 35 Insta fiókot tiltottak le. Nagyjából 175 ezer ember követte ezeket az oldalakat, tehát viszonylag széles körben terjedtek. Mielőtt bárki is kaszát egyenesítene, az oldalak szélsőjobboldali ÉS anti-szélsőjobb propagandát is terjesztettek, tehát nem lehet azt mondani, hogy csak az egyik vagy csak a másik irányba voltak elfogultak. Az viszont kitűnt a nyomozás végére, hogy bár a legtöbb oldalt ál-fiókokból üzemeltettek és mindent megtettek azért, hogy megtévesztő információkat közöljenek magukról, a Facebook szakemberei úgy találták, hogy a személyek kapcsolatban álltak egymással. A fókusz egyébként nagyrészt a brit belügyeken volt a posztok során, tehát föként belföldi álhíreket terjesztettek. Volt ott szó mindenről: helyi hírek, szélsőjobb politika, szólásszabadság, bevándorlás, LMBT ügyek, rasszizmus, az India és Pakisztán közötti feszültség, valamint vallási topikok, beleértve az iszlámot és a kereszténységet.

facebook_1.jpeg

"– Az iszlám egy halálszekta, meg kell állítanunk a muszlimok beáramlását az Egyesült Királyságba. A muszlimok megszállók, egyetlen muszlimot sem szabadna beengednünk, függetlenül attól, hogy orvosként, tanárként vagy mérnökként dolgoznak – nyilatkozta egy szélsőjobboldali gyűlöletbeszédében a Függetlenségi Párt tagja.

Miért nem ítélték még el gyűlöletbűncselekmény miatt?"

facebook_2.jpeg

"Tízből egy meleg keresztény esik zaklatás áldozatául más LMBT csoporttagtól a hite miatt."

Ami a hirdetéseket illeti, 1500 dollárt (nagyjából 400ezer forint) költöttek reklámokra 2013 és 2018 között, tehát valóban nem sajnálták a pénzt. A Facebook elküldte az összegyűjtött adatait a brit hatóságoknak, a politikai döntéshozóknak és a partnereinek egyaránt.

A román vonal

A brit akciótól függetlenül, de azzal egy időben a románoknál is lekapcsoltak egy fakenews hálózatot. A metódus nagyjából ugyanaz volt, tehát ál felhasználói fiókokról próbálták megvezetni a követőiket. A 4 oldalból, 26 fiókból és 1 csoportból álló hálózat nagyjából 1500 emberhez jutott el. A fiktív szerzők által készített cikkek témájukat tekintve jellemzően helyi és politikai (ál)hírekkel operáltak, melyek tipikusan a szociáldemokraták irányába voltak meglehetősen elfogultak. Ezek mellett egyébként kifejezetten megosztó narratívát képviseltek és többször linkeltek olyan website-okat, amik híroldalakként adták el magukat, miközben nagyjából a mindenegybenblog.hu meg hasonló magyar oldalak színvonalán mozogtak. A Facebook állítja, hogy bár a hálózat mögött álló személyek próbálták minden erejükkel titkolni a kilétüket, a tevékenység java része egyetlen – meg nem nevezett – emberhez köthető, aki közvetlen kapcsolatban áll a szociáldemokrata párttal.

Az anyagiakat tekintve szerényebb volt a büdzsé, mint a britek esetén, a románok nagyjából 650$ (180 ezer forint) körül költöttek promócióra.

facebook_3.jpeg

Cím: Az SRU (Mentsétek meg Romániát Szövetség) alternatív gazdasága

Lead: Az SRU egy másik gazdaságról tud. Az ő gazdaságuk egy másik társadalomból származik, aminek láthatóan a Románia üdvét ígérők is tagjai.

 facebook_4.jpeg

Cím: Az NLP (Nemzeti Liberális Párt) vereségre készül

Lead: Az NLP arra készül, hogy elveszítse az európai parlamenti választásokat.

 

Szegény oltásellenesek

Az álhírgyáraknál azonban nem álltak meg, a Facebook nem volt rest a YouTube nyomdokaiba szegődni, és az oltásellenes tartalmak ellen is hadat üzent. Nemrég írtam róla, hogy milyen lépéseket tett a YouTube az oltásellenes narratíva visszaszorítására, a Pinterest egyébként még radikálisabbat lépett, ők például egy az egyben törlik az oltásellenes tartalmakat, a Facebook ehhez képestkkicsit visszafogottabb volt. Az új intézkedések három lépés köré csoportosulnak. Első körben nehezebb lesz rátalálni ezekre az oldalakra. Ezt úgy igyekeznek elérni, hogy egyszerűen kiveszik az oltásellenes tartalmakat az ajánlások közül, továbbá sem a csoportokat, sem az oldalakat nem fogja feldobni a Facebook ajánlottként vagy prediktív módon keresés esetén.  

Másodsorban minden olyan hirdetést vissza fognak utasítani, amiben az oltásokkal kapcsolatos álhíreket találnak – meg nem csak azokat, indexre teszik az olyan kifejezéseket tartalmazó hirdetéseket is, mint pl. „oltásokkal kapcsolatos ellentmondások”. A hirdetéses oldalak, amik következetesen megsértik a felhasználási feltételeket, szintén pórul járnak, bár itt elég homályosan fogalmaz a közlemény, de tovább szankciókat helyez kilátásba, ha nem tartják be a szabályokat.

Harmadsorban megpróbálják kitalálni, miként tudnák okítani a felhasználókat az oltásokról. Ezt valahogy úgy tudom elképzelni, ahogy a YouTube is megcsinálta: ott az ilyen tartalom esetén felugrik egy Wikipédia ablak, ahol mondjuk megtalálható, mi az a kanyaró és mire való a kanyaró elleni oltás, ha ez valakinek nem lenne elég világos.

Próbálnak nem vaktában lövöldözni, tehát nem saját kútfőből igyekeznek kitalálni, melyik az a tartalom, ami az oltásokkal kapcsolatos álhír kategóriába tartozik, hanem a WHO és az amerikai járványügyi hatóságok által kiadott és már fülön csípett hoaxokat fogják elsősorban keresni és indexre tenni.

Azon még dolgoznak, milyen formában próbálják meg az oltásokkal kapcsolatos hivatalos álláspontot bevonni olyan beszélgetésekbe, amik a vakcinákról és azok veszélyeiről szólnak, de hamarosan erről is hírt adnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr914678750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geek Peet 2019.03.09. 16:13:06

@TanNé: hát ezt a két clickbait bejegyzést miért kellett ide linkelni?

"Ha már az internetes naplók, azaz blogok világában is erőszakosan nyomuló felugró ablakokkal kell halásznia a kattintásokat, akkor már itt a vég." Ezt igazából a blog.hu ajánlja fel, van egy ilyen opció, ha valakinek van a bloghoz kapcsolt FB oldala, akkor beállíthatja popupnak. Én nem állítottam be, mert engem is idegesít, gondoltam másokat is zavar, tehát ez nem FB "nyomulás", hanem felhasználói döntés és egy opció a blog.hu-tól.

Jossarian 2019.03.09. 20:26:04

Akik a facebookrol tajekozodnak es olvasnak hireket azoknak ingyen heroint es fogamzasgatlot kellene felirni receptre. Hadd erezzek jol magukat...

Jakab.gipsz 2019.03.09. 23:17:29

@Geek Peet: "Nagyon rég volt hétvégi poszt, de nagyon ráérek."

Ha már 1x nagyon ráérsz, azt javaslom nézz utána annak is, hogy egy magán cég mint üzleti vállalkozás, milyen jog-alapon cenzúrázgat, bármilyen véleményt is, milyen egzakt kritériumok alapján dönti el, melyek az igaz és melyek a hamis információk.

Geek Peet 2019.03.10. 00:45:30

@Jakab.gipsz: nem igazán értem, hogy jön ez ide, de akkor tessék:
1 a saját felületére mindenki azt enged be, akit akar, tehát minden jogalapja megvan. 2 olvasd el a felhasználói feltételeket. 3 olvasd el a cikket, nem véleményeztem a FB terveit/tetteit. Minden más csak a te fejedben történik.

eßemfaßom meg áll 2019.03.10. 08:22:07

"Ami a hirdetéseket illeti, 1500 dollárt (nagyjából 400ezer forint) költöttek reklámokra 2013 és 2018 között, tehát valóban nem sajnálták a pénzt"

5 év alatt egy egész iphone árát elköltötték, hát ezek tényleg gavallérosan fizettek. :)
süti beállítások módosítása