A YouTube siker, és ami mögötte van
2019. március 21. írta: Geek Peet

A YouTube siker, és ami mögötte van

Újabb botránytól hangos a mainstream média és a YouTube közösség egyaránt, amiért már megint gyerekeken csattan az ostor csak azért, hogy a felnőttek minél több pénzt kereshessenek rajtuk.

Már nem az első eset, hogy ilyesmi történik, de haladjunk szépen sorban.

sydney-sims-519706-unsplash.jpg

Forrás: unsplash

Az ötgyerekes apuka sztorija

A DaddyOFive (=5gyerekes apuka) csatornát 2015-ben indította egy Michael Martin nevű fickó és a felesége, Heather Martin (tök kreatív módon ő MommyOFive néven nyomta az ipart), na meg az öt gyerekük. Állításuk szerint családként döntöttek úgy, hogy elkezdenek a saját szórakoztatásukra videókat gyártani a napjaikról és a gyerekek – jobb szó híján – szívatásairól. Ezek az úgynevezett prank videók elég népszerűek voltak, a legjobb időszakukban minden egyes darabot 1 millió megtekintés körül tudtak behúzni, ami kifejezetten jónak számít. Közel 750 ezer feliratkozóval a hátuk mögött egészen addig örülhettek a sikernek, míg Philip DeFranco, egy szintén népszerű youtuber, 2017-ben fel nem hívta arra a figyelmet, hogy amit a család művel, az szimpla gyermekbántalmazás.

Az eredeti video, ami a lavinát indítja, egy prank video, amiben a szülők láthatatlan tintát locsolnak körbe az egyik szobában, majd megvádolják vele Codyt, a legkisebb fiukat, hogy ő csinálta.

Leírás alapján nem tűnik egy nagy számnak, de ha megnézzük a videót, akkor megértjük, miért verte ki a biztosítékot. Az eredeti ugyan már nincs fent a YouTube-on, mert a készítők nem sokkal a botrány kirobbanása után minden videójukat törölték, de többen újra feltöltötték.

A szülők olyan agresszív üvöltéssel vonják felelősségre a gyereket, hogy a srác rögtön sírni kezd. Aztán az egyik másik fiú is megkapja a magáét. A nagyjából 5 percen át tartó üvöltözés és sírás végén a szülők nevetve közlik a két gyerekkel, hogy csak vicceltek és láthatatlan tintát ők maguk locsolták szét. A várt hatás azért nagyjából el is marad, a srácok egyáltalán nem úgy festenek, mint akik olyan marha jól szórakoznának. És akkor ez csak egy video abból a 176-ból, amit 2 év alatt feltöltöttek.

A sztori szempontjából fontos, hogy ezeknek a csínyeknek a legtöbb esetben a két legkisebb gyerek, Cody és Emma voltak az áldozatai. Az 5 gyerekből a 3 idősebb Heather első házasságából származik, Cody és Emma viszont Michael előző kapcsolatából. Nem vagyok pszichológus, meg semmi közöm a témához, de nagyjából sejteni lehet, miért pont ők voltak azok, akik a legbrutálisabb bánásmódot érdemelték.

Ahogy rájuk irányult a negatív figyelem, a szülők nagyjából mindent megtettek azért, hogy próbálják a hullámokat elsimítani, de nem lehetett megállítani azt a szarcunamit, ami rájuk zúdult. Próbálkoztak bocsánatkérő videóval is, amiben minden volt, csak bocsánatkérés nem, aztán próbálkoztak másik családi csatorna indításával is, de azt utána maga a YouTube kapcsolta le 2018-ban ugyanúgy a kétes tartalom miatt. 2017-ben egyébként a bíróság el is ítélte őket, és 5 év felfüggesztettet kaptak, valamint megvonták tőlük Cody és Emma felügyeleti jogát. Ha minden igaz, most is készítenek videókat egyébként, csak már nem a YouTube-on, hanem a Twitch-en, egy népszerű gamer platformon.

 

A 7 elképesztő gyerek sztorija

Kicsit más történet a 7 Awesome Kids csatorna esete, ott ugyanis nem egy szülő, hanem a csatorna egyik tulajdonosa, nevezetesen egy Ian Rylett nevű, 55 éves brit pasas használta ki azokat a jellemzően 18 év alatti lányokat, akik a videóiban szerepeltek. Egészen konkrétan az egyik lány vádolta meg azzal, hogy le kellett vetkőznie Rylett előtt és egyebek mellett gyakorolnia kellett, hogy szorítsa le a mellét, hogy kisebbnek tűnjön a videók kedvéért.

Rylett a 7 Awesome Kids mellett egyébként 6 másik csatornát is üzemeltetett, mind hasonló tematikára épült. Összesen 17 millió feliratkozója volt a hálózatnak, és egyszerre nagyjából 20 lány váltogatta egymást a kamerák előtt, amint jelmezekben parádéztak, kirándulni mentek, vagy csak szimplán eltötlötték a napjukat – amint kiöregedtek, jöhetett következő. A célcsoportot is ugyanúgy a tinédzser lányok tábora alkotta… illetve egy idő után már gyanússá vált a szereplők számára, hogy talán nem csak ők. Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogyan lett a pedofilok kedvelt játszótere a YouTube, és hogy az ártatlannak tűnő videók sok esetben nem ártatlan céllal készülnek vagy nem ártatlan célokra használják őket – a YouTube minden erőfeszítése ellenére.

7awesome.jpg

Két korábbi szereplő. Forrás: YouTube. 

A 7 Awesome Kids csatorna korábbi szereplői is mind fiatal lányok voltak, akik bár a fentihez hasonló molesztálásról nem számoltak be, de Rylett gyakran kért tőlük olyasmit, ami kellemetlenül érintette őket. Például számtalanszor követelte tőlük, hogy hordjanak egy számmal kisebb fürdőruhákat, vagy hogy küldjenek magukról fürdőruhás képeket, állítása szerint a szponzorok kérésére. Arról is beszámoltak, hogy a Rylett hogyan manipulálta őket, hogy nem beszélhettek a többi szereplővel csak akkor, ha ő is jelen volt, illetve hogy rendszeresen azzal fenyegette őket, hogy leszedi a videókat. Az egyik korábbi szereől így nyilatkozott a BuzzFeednek:

– Nagyon ijesztő volt – és ne felejtsük, hogy 12, 13, 14 éves kislányokkal művelte ezt. A szülők nagy része eleinte azt sem nagyon tudta vagy értette, mi az a YouTube és nem is voltak egyáltalán bevonva. Az én szüleim tuti kiakadtak volna, ha elmesélem nekik, hogy viselkedett velünk Ian, de akkoriban annyira imádtam a YouTube-ot, hogy nem akartam kiakasztani őket.

És akkor ezek után miért maradtak? Hát mert gyerekek voltak, megvezették őket, hogy ez majd jót tesz a karrierjüknek, na meg kerestek vele egy rakás pénzt.

Miután Rylett bűnösnek vallotta magát gyermekbántalmazásban, sikeresen elkerülte azt a kiszabható 15 éves börtönbüntetést, amit molesztálásért kaphatott volna, így viszont mindössze 90 napot kell ülnie. A YouTube ezek után természetesen az egész SAK hálózatot törölte, már egyetlen videója sem található meg.

 

A (nem túl) fantasztikus kalandok

És akkor a fentiek után itt ez a mostani eset, ami talán a legzavaróbb az összes közül. A Fantastic Adventures (Fantasztikus kalandok) névre hallgató YouTube csatorna rendszerint 7 kisgyerek kalandjait mutatja be, akik a fantáziájuk szülte ellenségek ellen harcolnak szuperhősökként, vagy csak szimplán valamit játszanak. A 10-15 perces videókban 7 kisgyerek szerepel, meg néha 1-2 felnőtt, akik segítenek nekik a kalandjaik során.

A rendőrség jelentése alapján Machelle Hackney, a hét gyerek nevelőanyja rendszeresen bántalmazta a hét kisgyereket, amit itt most nem szívesen részletezek, de a fizikai és lelki terror része volt többek között az hogy napokra bezárta őket a szekrénybe étlen-szomjan, vagy hogy rendszeresen jeges fürdőre kényszerítette őket. A gyereke rendszeres büntetést kaptak, ha elrontották a szövegüket vagy ha nem akartak részt venni a videók készítésében. Évek óta nem jártak iskolába, s mindezt azért, hogy minél több videót készíthessenek – illetve nyilván azért is, mert így kisebb volt az esély arra, hogy kiderüljön, mi is folyik a négy fal között.

fantastic_adv_jail.png

Az abc hangzatos képaláírása szerint "gyermekbántalmazással vádolják a YouTube sztárt" – azért a jelző nem teljesen állja meg a helyét, a maga 800ezer követőjével a Fantastic Adventures csatorna még nem volt "sztár" státuszban. 

Nemcsak Machelle Hackneyt tartóztatták le, a két idősebb, saját fiát is lecsukták, amiért tétlenül nézték a gyerekek bántalmazását. Egyedül a nő biológiai lánya úszta meg, ő volt az, aki jelentette a bántalmazást a hatóságoknak.

Bár még egyelőre semmilyen ítélet nem született az ügyben, a YouTube ezúttal elébe ment és már most törölte az összes tartalmat a csatornáról, már egyetlen videójuk sem található meg. Nagyjából 800 ezer feliratkozójuk és körülbelül 200 millió össz megtekintésük volt, ami nem rossz jövedelem-kiegészítés. Hackney egyébként ártatlannak vallotta magát, és állítja, hogy bár néha megbüntette a gyerekeket, az kimerült abban, hogy a sarokba állította őket vagy rácsapott a fenekükre – azt majd a bíróság eldönti, hogy kinek az állításai hitelesebbek. 

 

Konklúzió? 

Az nincs. Véleményem van, de használható tanácsom nincs a megoldásra. Az egyetlen dolog, amit bárki tehet, hogy a saját mikrokörnyezetében tesz az ellen, ha ilyesmit tapasztal és azonnal jelenti az illetékeseknek. 

that's all folks. 

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr9314706998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása