Forradalmi újítás vagy halálos fegyver?
2019. február 25. írta: Geek Peet

Forradalmi újítás vagy halálos fegyver?

Mivel mégiscsak az USA-ról van szó, így hol máshol szeretnék használni a Hololenst, ha nem a harcászatban? Néhány pacifista Mircosoft dolgozó azonban ezt egyáltalán nem nézi jó szemmel.

holo.jpg

Forrás: Microsoft Hololens Twitter

Kezdjük az elején: mi az a Hololens?

Tulajdonképpen egy olyan headset, ami a VR szemüveghez hasonlóan egy virtuális valóságot tár elénk, ha felvesszük. Ennek a második verzióját mutatta be a Microsoft nemrég Barcelonában. Az első generációs Hololenshez képest ez a második generációs könnyebb és kisebb, viszont a látótér, amit mutat, sokkal nagyobb. Az eredeti Hololens legnagyobb problémája egyébként épp az ábrázolással volt, ugyanis csak előre irányba tudott képet alkotni, oldalra nem, tehát ha használat közben elfordítottuk a fejünket, akkor egész egyszerűen eltűnt előlünk minden amit addig láttunk. Ezért a képalkotó technológiát teljesen átformálták, most már lézer alkotja a szemünk elé táruló grafikát. A technológiának köszönhetően egyébként kifejezetten jó a minőség, ugyanis mindkét szemgolyó elé egy-egy 2K felbontású képet tudnak projektálni, ami hatalmas ugrás a korábbihoz képest.

Az orrnyereg részben ezen felül egy apró érzékelő kamera található, ami felméri a szemünk elhelyezkedését, és ehhez hozzáigazítja a kivetített képet. A rendszer természetesen Windows, Snapdragon processzorokkal.

Persze ez az újítás nemcsak az ábrázolás méretét, de a képsűrűséget is javítja, amitől az egész Hololens-éléménynek sokkal valóságosabb érzete van. A Microsoft annyira biztos magában, hogy még azt is kijelentették, hogy 2-3 évig kizárt dolog, hogy a technológiájuknak akár csak a közelébe érjen a konkurencia.

AR, VR, MR

Mindhárom rövidítés hasonló jelentéssel bír, de mindhárom mást jelent és minket ezek közül csak egy érdekel most. A Hololens úgynevezett AR, azaz kiterjesztett valóság technológia, aminek a lényege, hogy a hologramok, amiket a szemüveg elénk vetít, tulajdonképpen interakcióba lépnek a valóságos tárgyakkal. Ennek érdekében a headset külső elülső részén szenzorokat helyeztek el, amik fel tudják térképezni a helyiséget, amiben épp tartózkodunk.

Tehát ahelyett, hogy a valóságot helyettesítené egy kivetített, elképzelt valósággal, inkább arra hajtottak, hogy megértsék az adott fizikai környezetet. Triviálisnak tűnik, de valójában elég nagy ugrás, hogy a Hololens 2 képes felismerni a kezünket és értelmezni a mozdulatainkat. Míg a Hololens első verziója csak a mutatóujjunk mozgását érzékelte, és úgy tudtunk interakciót generálni, hogy úgy mozgattuk, mintha megcsípnénk az adott tárgyat, addig a Hololens 2 értelmezi a konkrét mozdulatot. Meg tudunk fogni, szét tudunk húzni, ki tudunk nagyítani tárgyakat, meg tudunk nyomni egy gombot, el tudunk forgatni tárgyakat.

A Hololens 2 persze még mindig prototípus fázisban van, tehát a tömeggyártásra egy darabig még nem kell számítani. A 3500 dolláros cuccot magánszemélyeknek nem, csak cégeknek fogják árusítani. Olyan szakmák képviselőinek szól elsősorban, akik értelmiségi munkát végeznek és valamilyen oknál fogva kényelmetlen lenne nekik a hagyományos technológiát használni. Képzeljünk el egy orvost például egy tablettel vagy laptoppal a kezében – bizonyára zavarná a munkavégzésben. Természetesen ezek az eredeti tervek, és nyilván mindenkinek, aki meglátta ezt a terméket, eszébe jutott egy alkalmazási mód, ahol kivétel nélkül minden felhasználó örülne neki: a játékok.

De a Microsoft nem (csak) ilyen irányba indult el.

Hololens és az amerikai hadsereg

A Microsoft még novemberben egy 480 millió dolláros szerződést kötött az amerikai hadsereggel 100 ezer bevetésre kész Hololens headset leszállítására. Az amerikaiak egy úgynevezett IVAS (Intergated Visual Augmentation System, vagyis integrált vizuális kiterjesztési rendszer) program kereten belül kívánják a katonák képességeit fejleszteni a közelharcban, városi környezetben.

A katonák gyilkolási hatékonyságát nagymértékben növelheti a kognitív képzés és továbbfejlesztett érzékelés, segítve ezzel az egységeket, hogy ők legyenek az elsők ami az észlelést, a döntéshozást és a cselekvést illeti. Ezen képességek gyors fejlesztése szükséges, hogy az erőfölényünket helyreállítsuk és megtartsuk

– írta az amerikai hadsereg a pályázat anyagában.

Maga a headset kicsit más lesz, mint amit a mezei felhasználónak készítettek, így lesz benne éjjellátó funkció, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül képes lesz felmérni, hol tartózkodik a csapat többi tagja, továbbá valós idejű adatok közlésére is képes lesz, úgy mint szívverés, légzésszám és a katonák általános egészsége. A Hololens súlyát is igyekeznek a minimumra csökkenteni, a jelenlegi 0,58 kg-ot viszik le egészen 0,45 kg-ig. Ezeknek a fejlesztéseknek hála a hadseregnek leszállítandó eszközök még az eredeti 3500 dolláros árat is meghaladják, így lesz katonánként kerek 5000 dollár a kütyü darabonkénti ára.

wolfmac1.gif

Ki az, akinek ez nem ugrott be? 

Forrás: Wolfenstein wiki

 

Emellett két másik prototípust is fejlesztenek, amikbe még több funkciót igyekeznek beépíteni. Többek között szóba került a külső szenzorok és az AI kombinálása, célkitűzésekként kiemelték a gyors célzás, a másokkal együttműködő tervezés, az útvonaltervezés, valamint a mozgó célpontok és robbanóanyagok azonosításának lehetőségét. Emellett szóba került egy kamera alapú fordító-program is, ami fogalmam sincs, mit takar, de marha jól hangzik.

A Microsoft munkatársai harcba szállnak a jó ügyért

A Microsoft dolgozóinak egy csoportja erre reakcióként létrehozta a „Microsoft Workers 4 Good”, vagyis a „Microsoft Dolgozói a Jó ügyért” csoportot, amiben egy nyílt levelet tettek közzé még pénteken a vállalat jogászához és vezérigazgatójához címezve, s arra kérték őket, hogy álljanak el az IVAS szerződéstől.

Aggasztónak tartjuk, hogy a Microsoft fegyveres technológiát nyújt az amerikai hadseregnek, elősegítve, hogy egy ország „növelje a gyilkolási hatékonyságát” egy olyan eszközzel, amit mi készítünk. Nem arra szerződtünk, hogy fegyvereket gyártsunk, és követeljük, hogy legyen beleszólásunk a munkánk felhasználásának módjába.

A csoport állítása szerint már 150 munkatárs aláírásával rendelkezik, akik támogatják a törekvéseiket. Állításuk szerint a Hololens alkalmazása csatában tulajdonképpen egy videó játékká változtatja a harcmezőt, amivel csak azt érik el, hogy a katonák tovább távolodnak a háború borzalmainak valóságától. A Microsoft dolgozók felháborodása egyébként nagyban egybecseng a Google alkalmazottak korábbi hasonló megmozdulásával. Akkor a Google arra szerette volna az AI technológiát használni, hogy drónfelvételeken felismerjék az embereket és detektálják a tárgyakat. A Google ennek nyomán egyébként vissza is vonta a Pentagonhoz benyújtott pályázatát, és ráadásul ígéretet tett arra is, hogy a jövőben sem fogja a mesterséges intelligenciát ártó szándékra használni. Az egyébként cirka 10 milliárd dollárjába fájt a cégnek, legalábbis ennyit kaptak volna, ha megnyerik a tendert (ami persze nem biztos, hogy megtörtént volna).

A Microsoft ennél azért élesebben fogalmazott. Brad Smith, a Microsoft jogi képviselője ugyanis megvédte a projektet, és közölte, hogy azok a munkatársak, akik nem érzik komfortosnak a hadi iparnak szánt munkát, váltsanak divíziót és szimplán dolgozzanak másik osztályon. Smith októberi blogposztján kívül a Microsoft nem úgy néz ki, mint akik változtatni szeretnének a hozzáállásukon, de az még a jövő zenéje, hogy a dolgozói csoport mit ér el az akciójával.  

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr6414653665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pocokgeci 2019.02.26. 08:30:43

lol
az internet/gps... minden a hadaszatbol indult...

Geek Peet 2019.02.26. 13:52:58

@pocokgeci: igen, sok minden, kivéve ezt, mert ez egy kész termék, amit a hadiipar szeretne megvenni.

telkoe 2019.02.26. 15:59:47

Ezen jot rohogtem: Olyan szakmák képviselőinek szól elsősorban, akik értelmiségi munkát végeznek

Akkor nincs ekkora arca a sok kis hulyegyereknek, amikor a hadsereg / rendorseg odaall, hogy valami unatkozo kecskepasztor ne vaghassa el a torkat egy tucat geek okoskanak.
süti beállítások módosítása