YouTube vs. oltásellenesek – 1:0
2019. február 27. írta: Geek Peet

YouTube vs. oltásellenesek – 1:0

A YouTube még pénteken bejelentette, hogy kivesz mindenféle reklámot azon videókból, amik oltásellenes propagandát terjesztenek, aminek természetesen azok nagyon örülnek, akik ellenzik az oltásellenes mozgalmat, utóbbiak tagjai meg persze nem túl vidámak.

marc-schafer-631509-unsplash.jpg

Kép: Unsplash

Ahhoz, hogy megértsük, mennyi pénztől esnek így el, tudnunk kell azt, miképp fizet a YouTube a videók után. A legfontosabb, hogy közönség nélkül nem dől a lé, és akkor is csak abban az esetben, ha megfelelünk egy rakat követelménynek, valamint az adott videóknál azt a beállítást eszközöljük, hogy hirdetést is tartalmazhasson. Ezeknek megvannak a maguk formái (átugorható vagy kötelezően megtekintendő, csak a jobboldali menüben megjelenő, szponzorfelület stb.), és bár nem csak így lehet a videók után pénzt szerezni, de ez az elsődleges és legegyszerűbb forrás (esetleg egy későbbi cikkben majd levezetem, pontosan hogy és mennyi pénzt maxolhatunk ki a youtuberkedésből, de ezt majd máskor).

Számtalan kalkulátor elérhető a neten, amiből megtudhatjuk, mennyit lehet keresni egy-egy videóval. Kiszámolni persze nem egyszerű, de azt elmondhatjuk, hogy egy átlagos YT csatorna 1000 megtekintésenként valahol 3 és 5 dollár, azaz 800-1400 forint körül keres. Egy-egy jól időzített és megfelelően terjesztett oltásellenes videó simán tud 10 ezer nézettséget, ami a legpesszimistább becslés szerint is 8 ezer forintos bevételt jelent a készítőnek. Ezek után érthető az is, miért áll valaki oltásellenes youtubernek, meg az is, miért fáj most nekik az, amit a YouTube végre meglépett.

Veszélyes és káros

A YouTube azt nyilatkozta, hogy megakadályozza minden olyan csatorna esetén a reklámozás bekapcsolását, akik ún. anti-vax (oltásellenes) tartalmat gyártanak, mivel ez ütközik a cég felhasználási feltételeivel, ami egyértelműen kimondja, hogy nem juthat bevételhez olyan csatorna, ami „veszélyes és káros” kontentet propagál.

Szigorú szabályaink vannak arra vonatkozóan, hogy milyen videók esetén tűnhetnek fel hirdetések, és az oltásellenes nézőpontot támogató videók megsértik ezen szabályokat. Ezeket az előírásokat nagyon szigorúan betartatjuk, s ha olyan videót találunk, ami vét ez ellen, akkor azonnal cselekszünk és letiltjuk a reklámokat

– nyilatkozta a YouTube szóvivője.

Ismét a hirdetők kegyében

Az egészet egyébként a BuzzFeed indította el, ők hívták fel a figyelmet arra, hogy keresések esetén ugyan a legtöbb esetben a YouTube igyekszik a nézőket hiteles forrásokhoz irányítani, de utána a már korábban általunk is tárgyalt ajánlási algoritmus rögtön feldob néhány oltásellenes tartalmat.

A hirdetőknek persze ez egyáltalán nem tetszett, úgyhogy részben az ő részükről érkező nyomásnak is eleget téve a YouTube végre rászánta magát és lépett. De nemcsak a pénzkereseti lehetőségüktől fosztotta meg őket, korábban több Wikipédia szócikkel is összekötésre kerültek ezek a videók, amiknek többsége azt taglalja, melyik oltás milyen betegség ellen véd. Ezt az információs panelt váltotta fel bizonyos videóknál most a YT egy konkrét wikis cikkre, amit a Vaccine hesitancy, vagyis szó szerint „oltás hezitálás” névre kereszteltek, és többek közt azt taglalja, hogy 2019-re a WHO szerint a vakcinák beadásának megtagadása bekerült a top10 egészségügyi kockázat közé.  

A hirdetők közül, akiket a BuzzFeed megkeresett, többen aggodalmukat fejezték ki egyrészt az anti-vax propaganda, másrészt a már általunk is említett soft-core pedofil hálózat miatt, akik ragadozókként lesik a fiatal lányok által feltöltött videókat és kommentelgetik tele nem megfelelő megjegyzésekkel azokat.

Természetesen a hirdetőknek beleszólása van abba, hogy milyen videók esetén jelenjenek meg a promóik, de mint minden gépezetbe, időnként ebbe is hiba csúszhat. Több hirdető egyébként már korábban jelezte, hogy az oltásellenes tartalom mellett bojkottálni szeretné az összeesküvés-elméletes anyagokat is.

Mihez kezdenek most az anti-vaxerek?

A BuzzFeed felkereste az egyik legnagyobb szószólóját az oltásellenes mozgalomnak, aki levélben így nyilatkozott:

Sajnálatos, amiért a YouTube nem látja az értéket a mögött, hogy a hirdetők egy olyan nagy és folyamatosan növekvő csoporthoz is eljuthatnak, akik hisznek az alternatív gyógyászatban, a holisztikus egészségszemléletben és a természetes orvosságokban. A hirdetések letiltása az alternatív egészségügyi csatornák esetén csak azt éri el, hogy az alternatív egészség hirdetői más felületet keresnek, hogy elérhessék vele a célközönségüket.

A nemrég ismét kirobbant kanyarójárvány miatt már egyébként is zúgolódnak az amerikaiak, és nemcsak a YouTube, hanem természetesen a Facebook és Google ellen is, mert nyilván ezeken a platformokon terjednek leginkább és leggyorsabban ezek a tartalmak. A Facebook ezzel kapcsolatban nyilatkozott is, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy az egészségügyi álhírek terjedése visszaszoruljon. Tehát ha meg is próbál ez a lelkes csapat másik felületet keresni, bízhatunk benne, hogy legalább jövedelmük nem lesz belőle, bár a szemlélet terjedését ez nyilván nem fogja megállítani.  

A YouTube fontos lépést tett ezzel, de emellett dolgozik az ajánlási algoritmus módosításán is, így remélhetőleg minél nagyobb hatékonysággal sikerül majd ezeket a tartalmakat a háttérbe szorítani.

 

Forrás: BuzzFeed News

A bejegyzés trackback címe:

https://geekgyik.blog.hu/api/trackback/id/tr2514657147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.02.27. 16:59:30

Tudomány: kételkedni tilos! Garancia nincs!
Lényeg a profit!

Girhes Joe 2019.02.27. 17:00:50

Oké, ez így első olvasatban jó lépésnek tűnik, mégis, gőzerővel haladunk 1984 felé, azazhogy Valaki, Valahol, Odafönt, akit senki erre nem választott ki, nem hatalmazott fel, eldönti, mi számít elfogadható véleménynek, és mi nem, aztán kiszól a falakból, hogy most akkor lesztek szívesek elhallgatni, mert ez egy nem engedélyezett álláspont.

Mondom ezt úgy, hogy kifejezetten oltáspárti vagyok. A vitákat meggyőzéssel, nem elhallgattatással kell megoldani.

Im just here for the comments 2019.02.27. 17:12:47

@Girhes Joe: épp ez az, hogy nem hallgattatják el őket, nem a videókat törlik, csak nem kapnak pénzt azért, hogy még tovább szopassák a hülyéket. Szerintem ez tök rendben van. Éljenek meg a napfényből vagy valami egyéb alternatív baromságból.

rnz 2019.02.27. 17:21:04

Aki a cenzúra miatt sopánkodik, azt gondolom a laposföld, meg gyíkember konteók sem zavarják, pedig azoknak is legalább annyi és olyan alapja, valamint érve van, mint az oltásellenességnek. Bizonyíték kell? Lehet nézegetni a statisztikákat, tisztán látszik az oltások eredménye.
Nem, nem a gyógyszeriparban dolgozom.

Nincs közöttünk csicska 2019.02.27. 17:38:56

@rnz: Aminek nincs alapja, azt soha senki nem tiltja be.

Benbe · http://www.benbe.hu 2019.02.27. 17:44:25

@Im just here for the comments: Mivel másokat is veszélyeztetnek, így érthető, hogy senki nem akarja pénzelni őket. A hirdetési pénz nem a YT ajándéka, hanem a hirdetők üzlete, akik nem akarják a saját üzletüket rontani.

exterminador 2019.02.27. 17:52:41

Kevés, az oltásellenes barmokat be kellene zárni.

rnz 2019.02.27. 17:58:34

@Nincs közöttünk csicska: Kifejtenéd?
Apró adalék: Romániában az oltásellenes agymenésnek hála 2-3 éve olyan kanyarójárvány kerekedett, hogy azóta több mint 12000-en megbetegedtek és kb. 50 ember (nyilván köztük több gyerekkel) meg is halt. Azóta sem sikerült még mindig helyrehozni a dolgot.

rnz 2019.02.27. 18:02:33

@Benbe: A YT sajnos egymás után hozza a gazdaságilag talán indokolt, de a fogyasztók számára nagyon hibás döntéseket. Már volt egy "adpocalypse" pár éve, most indult útjára a második hasonló. Hiába tesznek eleget a hirdetőknek, hogy ha a fogyasztók elpártolnak, nem is beszélve a tartalomkészítőkről. A twitch se véletlenül lett gyorsan népszerű.

eßemfaßom meg áll 2019.02.27. 18:26:14

@Nincs közöttünk csicska: Nem is tiltottak be semmit csak épp nem lehet vele jó pénzt keresni.

rnz 2019.02.27. 18:50:54

@Nincs közöttünk csicska: Az azért remélem meg van, hogy egy járványt nem állít meg a határőrség.

rnz 2019.02.27. 18:52:54

@Nincs közöttünk csicska: Hogy lehetőleg SENKI ne legyen áldozat. Tudom, nem könnyű megérteni.

exterminador 2019.02.27. 19:27:16

@Nincs közöttünk csicska: te nagyon részeg vagy. Ma már ne írjál semmit inkább sehová.

rnz 2019.02.27. 19:48:29

@Nincs közöttünk csicska: Bár a fenti témának az égegyadta világon semmi köze az országhoz, meg a kormányhoz, azért csak sikerült egy jót fideszezni, meg zsidózni. Gratulálok! :D

Geek Peet 2019.02.27. 20:01:01

@exterminador: ide most egy darabig nem fog.

Im just here for the comments 2019.02.27. 20:34:21

@hatalmas nyanyaagy: olvassátok már el a posztot. A videokat nem törlik vagy cenzurázzák, csak nem tudnak vele pénzt keresni.

Bobby Newmark 2019.02.27. 21:19:09

@Girhes Joe: @hatalmas nyanyaagy: Amíg a Youtube nem közszolgálatot lát el, hanem egy cégnek a terméke, addig azt és úgy basz ki a felületéről, akit és ahogy akar.

Kicsit a fejetekbe szállt a liberalizmus, a jelek szerint. A Youtube megjelenés nem JÁR senkinek. Vagy elfogadod a feltételeiket, vagy elhúzol a véres hányásba.

Ha nem tetszik, lehet videomegosztó oldalt indítani és üzemeltetni.

exterminador 2019.02.27. 21:23:20

@hatalmas nyanyaagy: bocsánat, de az oltásellenesek objektíven szemlélve is első pillantásra ön- és közveszélyesek, amit a vegánokról, laposföldesekről, homokosokról stb. nem lehet elmondani. Azok senkinek sem ártanak a propagandájukkal, legfeljebb nem ért egyet vele az ember. Viszont ha valaki mérhetetlen butaságában nem oltatja be a gyerekét, és az a gyerek belehal a kanyaróba. vagy esetleg sikerül járványt kirobbantania, az megengedhetetlen. Ezért az ilyen ostobaság terjedését teljes joggal tiltják, sőt, újra hangsúlyozom, hogy jóval keményebben kellene ellenük fellépni.

exterminador 2019.02.27. 21:24:50

@Girhes Joe: látszik, hogy még nem próbáltál meggyőzni fanatikusokat.

2019.02.27. 21:41:34

Na, az első két komment persze a blogoszféra két főfasz agyatlanjáé, nekik nem is kellett volna oltás, most talán nem zavarnák itt a vizet. Remélem nem is szaporodnak ilyen génállománnyal, mondjuk mivel birca meleg, nála ez rendben van.

Girhes Joe 2019.02.27. 22:01:29

@exterminador:

Nem is a fanatikust kell meggyőzni, hanem azokat, akikre a fanatikus hatással tudna lenni.

Itt egyébként sokan mentegetik a döntést, hogy ja hát nem letiltva vannak, csak reklámpénz nem jár. Na de nem is letiltást emlegetett senki, hanem az ezzel a baj, hogy valakik, valahol (még azt se tudjuk igazából, kik és milyen alapon, akárcsak a guglinál, face-nél, stb.) önkényesen megmondják, hogy mi a jó tartalom, és mi a rossz. Bezzeg ha én üzemelnék videómegosztót, és kihajítanám pl. az összes feminista marhaságot, mert szerintem meg az a tudománytalan hazugság, már a bíróság előtt lennék...

2019.02.27. 22:18:21

@Girhes Joe: mondjuk az oltásellenességről megmondani, hogy nem jó tartalom, az nem egy bonyolult dolog, mert igazolhatóan nem az. A feminista marhaságokról lehet értekezni évtizedekig, mert a feminizmusba nem lehet belehalni, abba viszont igen, ha valami barom nem adatja be az oltást a gyerekének. Áltudományos sületlenségeket terjeszteni akkor nagy gáz, ha annak egészségügyi kockázatai vannak. A laposföldön jókat lehet röhögni, ártalmatlan hülyeség, az oltásellenesség meg nem az.

Bobby Newmark 2019.02.27. 23:03:11

@Girhes Joe: Egyébként ha ennyire a leghalványabb lila fingod nincs a témáról, akkor minek akarsz beleszólni? A feminismusnak az égvilágon semmi köze nincs a tudományhoz, nem is lehet. Ahogy a rabszolgák felszabadításának sincs, meg az általános választójognak se. Szezont a faszommal tipikus esete.

Bobby Newmark 2019.02.27. 23:04:17

@Bobby Newmark: Ejha, angollá változott a szó. Az má typo, bazz. Lehet, hogy kicsit sokat kommentelek angolul mostanság? :P

eßemfaßom meg áll 2019.02.28. 08:56:46

@hatalmas nyanyaagy: vagyis " A videokat nem törlik vagy cenzurázzák, csak nem tudnak vele pénzt keresni. "

eßemfaßom meg áll 2019.02.28. 09:00:58

@Kolompár Magneto: "a feminizmusba nem lehet belehalni"

direktbe belehalni nem de ha pl azért nem kapsz meg egy munkát alkalmasabb jelentkezőként mert a feminiták elérték, hogy hiába alkalmatlanabb a nő de őt kell felvenni, hogy a női kvóta teljesüljön akkor azért átértékeled a feminizmus ártalmatlanságát.

eßemfaßom meg áll 2019.02.28. 09:07:47

@Girhes Joe: "Na de nem is letiltást emlegetett senki,"

vs.

@Nincs közöttünk csicska
2019.02.27. 17:38:56
Aminek nincs alapja, azt soha senki nem tiltja be.

@hatalmas nyanyaagy
2019.02.27. 20:31:57
Ennek azért nem kellene nagyon örülni, mert ki dönti el, hogy ......
. Legeggyszerűbb, ha minden gondolatot letiltanak"

Valamint te is "elhallgattatásról" írtál ami bárhonnan is nézzük nem reklámmentességet hanem letiltást jelent.

Bobby Newmark 2019.02.28. 09:51:26

@eßemfaßom meg áll: Valójában meg én is jobban örülök, ha egy kollegina seggét nézegethetem, mint a tiédet.

Egyébként ez 1:1 copy-paste white trash szöveg az ötvenes évekből, csak a 'nigger'-t kicserélted 'feminista'-ra.

Továbbá Magyarországon ilyen nincsen, külföldön meg nem azért nem fogod megkapni az állást, mert a femináci elveszi előled, hanem mert koszos kelet-európai migráncs vagy.

eßemfaßom meg áll 2019.02.28. 18:53:41

@Bobby Newmark: Mindig kíváncsi voltam, amikor a homokba dugod a fejed nem megy be a füledbe?

Bobby Newmark 2019.03.12. 12:55:17

@eßemfaßom meg áll: Én meg azon röhögök, hogy körülbelül kéttucat ember elbaszott túlpörgését adjátok úgy elő, mintha az valami kibaszott világszintű trend lenne, aminek BÁRMI hatása is lenne a dolgok menetére.

Ha meg olyan helyen dolgozol, ahol valami túlpörgött feminácizmus történik, akkor meg úgyis buzi vagy, és tökmindegy, te vagy-e ott, vagy egy femináci, fölösleges mindkettőtök munkája. Ahol termelni kell, ott ilyen nincsen soha.
süti beállítások módosítása